hits

I kampanjer er alt lov? Adv: VELDIG STERKE BILDER! 

Jeg mener ikke å støte noen med disse bildene. Og om du ikke tåler sterke bilder (disse fra utlandet) så trykk deg ikke inn på dette innlegget! Når det er skrevet, så syns jeg denne debatten er viktig av flere årsaker. Vi her hjemme beveger oss også i denne retningen sakte men sikkert!

Jeg undrer meg litt over hva mennesker rundt forbi mener om de kampanjer vi ser i mediekanalene, og ellers, med ulike oppfordringer om alt fra forebyggende av egen helse til hvilke redskaper vi bør bruke og ikke. I påsken da jeg var hjemme i nord, like ved grensen til Russland, fikk jeg en kartong sigaretter med noen bilder på som jeg ville spy av. De gjorde ikke noe med røyklysten min men påvirket meg negativt likevel. Jeg vet hvordan livet er, og kan være når det henvises til de bildene som du ser under. 

Motivet er at vi oppfordres til å ikke røyke selvsagt! Dette er da lunger som ikke ser bra ut, selv for meg som aldri har sett en lunge irl. 

Her ser vi et deformert barn, åpenbart p.g.a morens inntak av røyk under svangerskapet.Og til slutt her, et abortert foster!

Disse bildene er forferdelige å se på, uansett hva årsaken til dette er. 

Røyk er ikke sunt, ingen burde røyke alle vet det! Alle vet også at dette ikke er noe som den menige mann, har forutsetninger for å kunne vite noe om! Joda, lungekreft er en sak vi kan noe om. Vi vet også at at de stoffene som er i en sigarett kan gi fatale virkninger for både ditt og andres liv. Likevel så er det nok ikke så enkelt som det er fremstilt her.

Spørsmålene mine blir: Har dette og lignende kampanjer noen virkning for den vanlige mannen i gata? Slutter man å røyke når man ser slike bilder? Er dette greit?

Jeg ville ikke røykt under svangerskap uansett om jeg hadde sett disse bildene eller ikke, fordi jeg vet at det ikke er heldig. Disse bildene skaper ingen lyst til å slutte å røyke for min del, fordi jeg tror det skal litt mer til. Jeg bekymrer meg for at vi mennesker vil endre oss og hardne mer til av at vi stadig får innblikk i "større" ting vi egentlig ikke skjønner oss så veldig på. Vi blir vant å se slikt, det biter ikke på oss lengre. Skremselspropaganda blir ikke oppfattes slik det er ment å oppfattes, alltid, er mitt inntrykk. Det selges røyk og det er ikke ulovlig. Burde det ikke vært det når vi vet hvor farlig det er? Staten håver inn penger på røykerne, men advarer samtidig mot farene. Dobbeltmoralsk kalles det vel? Vi i Norge er så snar med forbud på absolutt alt som virker fornuftig å lage et forbud for, hvorfor er det ikke et forbud for salg av tobakk? Jeg mener ikke å disse formålet eller ufarliggjøre røyking, men virker de kampanjene? Hva tenker du?

Til sammenligning kan du tenke på kampanjer rundt det å ha belte på seg når en kjører bil. Der har det vært sterke bilder som helt klart har gjort inntrykk på meg, og fått meg til å aldri sette meg i bilen uten å ha beltet på. Dette er soleklare logiske konsekvenser der det er forbudt og med det samsvar mellom kampanjene, staten og folket.

 

Oppdatering: Jeg har faktisk sluttet å røyke, og har holdt meg i flere mnd. allerede :)

 

https://www.facebook.com/lillja.blogg

#blogg #røyking #røykestopp #tobakk #sigaretter #kampanjer #skremselspropaganda #frykt #propaganda

28 kommentarer

JuliaSofie

23.05.2015 kl.15:20

Jeg er så gla for at jeg er en av di som ikke røyker, dessverre har jeg en mann som røyker litt mye. har prøvd å få han til å slutte, men han vil ikke dessverre :/

Lillja.blogg.no

23.05.2015 kl.15:21

JuliaSofie: Det er bra du ikke røyker! Kanskje slutter din mann en dag :)

JuliaSofie

23.05.2015 kl.15:23

Håper det ja, ingenting hadde vært bedre:)

Lillja.blogg.no

23.05.2015 kl.15:25

JuliaSofie: Så sant :)

Riksløven

23.05.2015 kl.15:30

Folk blir herdet. Husker da jeg var liten var et drap første siden og terror aksjoner var spektakulære nyheter som ble skrevet om i dagesvis. Nå får slikt kanskje en side ved siden av ande 'Se&Hør' type forsider på VG og Dagbladet.

Vi er rett og slett for late og giddalause til å gjøre noe med det. Alle blir affektert og tenker, 'ja huff huff, det der var ikke bra.' Men så snart de blar om eller snur seg så glemmer de det og fortsetter videre med livene sine. (Veldig mange, ikke alle)

Samfunnet burde gått frem som et godt eksemepel. Denne dobbel moralen ser vi flere steder. Ta bomringene feks, leste at de går i underskudd. DVS det er dyrere å drive bomselskapene enn det de får inn og vi må betale av skattepengene for å holde bomringene i gang... Yey x) Har vi klimakvoter til overs? Skalvi spare moder natur for noen utslipp? Neida, vi selger dem. Biler blir lagt med stål under FORDI de skal ruste og det meste av elektriske anlegg er ment å holde i 5 år. Holder gjerne lenger, men er ikke lagd for det derav kort garanti tid. Vi vil at folk skal ta mer kollektivt, derfor øker vi bom og veiavgift. Året etter øker billettene igjen. Avgifter i skyene men om et statlig byggeprosjekt går 1milliard over budsjett, pytt pytt. Ting henger ikke på greip. Og dessverre er det sånn samfunnet er bygd opp og alt dette gjør at ting går rundt. Skaper flere arbeidsplasser, samler mer skatt, etc.

SMH haha x)

Lillja.blogg.no

23.05.2015 kl.15:33

Riksløven: Enig!

SMH???

Riksløven

23.05.2015 kl.15:37

Shaking My Head =)

Lillja.blogg.no

23.05.2015 kl.15:38

Riksløven: Ah.... :D

Cathrine

23.05.2015 kl.17:51

Om man ikke får lyst til å slutte å røyke etter å ha sett disse bildene, er det noe galt med en. Det er en grisete uvane, med bare negative virkninger. Skulle bare mangle staten avgiftsbelegger svineriet med tanke på kostnadene omkring sykdommene røykere pådrar seg. Ikke bare lungekreft, men også KOLS med tilhørende sykehusinnleggelser med forverringer og lungebetennelser. Ingen angrer på å ha sluttet! :)

Lillja.blogg.no

23.05.2015 kl.17:54

Cathrine: Da tror jeg det er noe veldig galt med mange. En ting er lysten til å slutte å røyke, en annen er motivasjonen til å gjøre det.

Staten skulle forbudt tobakk, men neida... Håver inn penger som bare det. Om du tror at kostnadene rundt sykdommer er uønskelig så tar du feil. Medisiner er en av de største "butikkene" i verden!

Men enig, det er noe svineri! :)

madelen

01.06.2015 kl.03:16

Holdt faktisk foredrag om dette på uskolen, og da jeg viste fram slike bilder var det flere av guttene som løp ut på gangen!

Lillja.blogg.no

01.06.2015 kl.11:01

madelen: Ja, ikke sant. Det sier noe!

emptynotepad

17.06.2015 kl.19:58

På den ene siden sier du at det er for sterke bilder, på den andre sier du at vi blir herdet og ikke bryr oss. Da begynner jeg å lure på hvilken av dem du egentlig mener. Løper guttene ut på gangen for å bli herdet?

Hvordan andre folk fungerer, vet ikke jeg. Men jeg har sett noen ganske fæle videoer på nett. Søker du opp "gore", så skjønner du hva jeg mener (på eget ansvar). Nyhetssendingene blekner i forhold. Etter dette følte jeg meg ikke spesielt herdet. Jeg måtte unngå nyheter og avisoppslag i lang tid etterpå, fordi videoene fra Syria dukket opp i hodet.

Det er tvilsomt at jeg kommer til å se noe slikt igjen, men jeg er glad jeg gjorde det. I ettertid føler jeg at jeg sitter igjen med en større forståelse for virkeligheten til mange mennesker, inkludert dem i krigsrammede land og dem med PTSD. I tillegg fikk jeg fjernet noe av herdingen som nyheter og skolebøker har gitt meg, selv om noe av den har kommet tilbake. Men jeg er fortsatt for at man skal bestemme slik eksponering selv (og liker at du merket overskriften, for da gir du det valget til leseren), for det kan bli for mye.

Lillja.blogg.no

17.06.2015 kl.20:07

emptynotepad: Jeg mener at bildene er stygge og grusomme og se på. Likevel røyker jeg! Jeg mener at dersom dette kanskje var de aller første bildene jeg fikk se når jeg begynte å røyke, kanskje hadde jeg da latt vær?

Jeg vet ikke, men innbiller meg at jeg finner "unnskyldninger" ifht til det å røyke og den direkte sammenhengen til det disse bildene vil frem til. Altså har vi sett slike bilder for mange gang, og røkt for lenge - uten at det beviselig er sånn eller slik.

Man har en viss forpliktelse med å advare mot sterke/støtende bilder i bloggtekst. Noen finner ikke disse stygge, men jeg gjør det og advarer da mot de! :)

emptynotepad

17.06.2015 kl.20:42

Ja, det er liten tvil om at herding er en reell ting, selv om det motsatte også kan være tilfellet. Jeg tror nok du har rett i det med tidlig eksponering. Skolen og slike bilder har en stor medvirkning til at jeg ikke røyker nå.

For å få noen til å slutte, må man gi noe som er sterkere enn motivasjonen for å fortsette. Man må altså gi en motvekt som er større enn avhengigheten. Og det er nok fryktelig vanskelig når man har røyket lenge. Avhengigheten kan være så sterk at man fortsetter selv om man er lungepasient og sliter med å puste. Samtidig er det "bare" å legge røyken på hylla.

Jeg snuser selv og har klart å slutte over lengre tid. Da la jeg den bare bort og sluttet tvert. Men i dag får jeg det ikke til. Hvorfor? Jeg vet ikke.

Lillja.blogg.no

17.06.2015 kl.20:49

emptynotepad: Tja, jeg vet ikke om det er så "enkelt". Da ville vel ingen røykt?

Jeg har selv hatt kreft i mange år, men... Røyker! Skikkelig frustrerende men jeg leiter etter motivasjon til å slutte. Har slutta før og får det nok til igjen :)

Ketil

09.01.2016 kl.14:49

Hei.

Jeg også har slutta å røyke tidligere, men startet igjen etter 4 år. Syns selv jeg fortjener juling hver eneste dag. Må bare finne viljen og motivasjonen til å slutte igjen. Helt fantastisk at vi betaler i dyre dommer for å få dårligere helse og et sannsynligvis kortere liv. Jeg har to barn på 7 og 9 år som sikkert ønsker å ha en frisk pappa lengst mulig.

Skal vi slutte sammen Lillja..? Motivere hverandre og støtte hverandre..? Gjerne en nedtrappingsplan og nikotinerstattning for å lykkes lettere. Jeg er like gammel som deg, så vett nok burde vi ha. Er du klar for dette...?

Lillja.blogg.no

09.01.2016 kl.16:05

Ketil: Det hadde vært fantastisk! Des fler man er sammen des lettere er det :)

Huff, ja mange klarer jo å slutte men begynner igjen. Jeg har også gjort det og vært uten røyk en stund for så å begynne igjen.

Ketil

09.01.2016 kl.16:48

Så artig.

Da begynner jeg med 8 røyk om dagen fra mandag og en uke fremover. Deretter blir det 7 røyk om dagen i en uke osv. Alle røyk kan røykes når som helst i løpet av dagen, men IKKE flere. 8 røyk om dagen er tross alt 1 røyk annenhver time. Det er mere enn nok spør du meg. Håper du henger deg på slik at vi når målet om å være helt røykfri etter 9 uker. Deretter kan vi bruke litt nikotinerstattning så abstinensene ikke punker hode for jævlig. Jeg gir deg tilbakemelding i slutten av neste uke om hvordan det har gått. Bli med på dette PLEASE. Det var du som satte meg på tanken med dette. Håper du anerkjenner ideen og planen. Du kan jo foreslå dette på bloggen din..? Jo flere vi er sammen.....Oppmuntrende klem fra meg.

Lillja.blogg.no

09.01.2016 kl.17:22

Ketil: God Idè, jeg er med. Skal forsøke å få flere til å være med ved å skrive en blogg om dette. Jeg tipper vi ikke er aleine!
Jeg må tenke ut en liten plan for min del så lager jeg et opplegg ut fra dine forslag :) Regner med at jeg klarer det i løpet av morgendagen :)

Klem tilbage :)

Ketil

09.01.2016 kl.17:50

Så bra.

Nå ble jeg ennå mere motivert. Ser virkelig frem til å bli røykfri. Dårlig sammvittighet plager meg daglig. Dessuten får jeg masse kjeft av barna. Hvis vi prøver å tenke på alt det negative som er ved å røyke, vil jeg tro motivasjonen til å slutte øker. En stor porsjon vilje og være strukturert hjelper også. Til mandag skjer det. Farvel med sigaretter og velkommen til bedre helse og økonomi.

Lillja.blogg.no

09.01.2016 kl.18:55

Ketil: Samme her. Takk for at du dro meg igang :)

Petter

14.01.2016 kl.09:17

Jeg vil oxo være med! Jeg er 33 år og har røyka i 17 år mer eller mindre. Minst 20 om dagen. Har 4 unger som helt klart ville blitt glad om jeg fikk til dette. I tillegg ville det blitt bedre økonomi og sånt. Svir jo av en 20-30000 i året på dette. Det er det ikke verdt, selv om det er superdigg med en røyk. Spesielt når jeg ute på livet, eller når jeg akkurat har spist, eller når jeg driver og legger ungene og de ikke vil sovne. Da trenger jeg en pinne for å roe nervene. Men likevel. Det hadde vært smart av meg å gi meg med dette tøyset her. Selv om det er godt.

Lillja.blogg.no

14.01.2016 kl.11:56

Petter: Så gøy! Jeg starter med et opplegg til mandagen. Bare å hive deg med, og oppmuntre andre. Jo flere, jo bedre :)

Helge

15.03.2016 kl.23:00

Til dere som vil slutte å røyke har dere min fulle støtte. :) Røyker ikke selv men hadde en far som gjorde det. I forbindelse med en operasjon fikk han beskjed om at han burde slutte å røyke. Han spurte om råd, men legen sa at det var like mange måter å slutte å røyke på som det var røykere. I det han gikk ut av legekontoret sa legen: Husk at det enklest er å slutte og røyke, det vanskelige er å la være på begynne igjen. :) Ønsker dere lykke til alle sammen.

Lillja.blogg.no

16.03.2016 kl.09:29

Helge: Kloke ord!

Tusen takk, vi er noen som heiv oss på denne. Jeg har trappet betraktelig ned, og er snart i mål. Selv om det nok ikke blir så snart som jeg tenkte.

Lilly

16.03.2016 kl.13:04

Uff ja, denne røyken. Den er noe for seg selv😒. Manglende viljestyrke er vel grunnen til å ikke slutte 😒. Jeg har kun klart å trappe ned med å ta vekk 1 pr uke. Men så blir jeg stresset eller sliten, og da er det opp 1. Rene suttekluten😒😏.

Sant det du skriver om herding og staten. Vi overser kanskje fordi det er fælt å se på. Vi orker ikke ta det innover oss. Staten hadde vel tapt mye på å ikke selge tobakksvarer. Tilbudet er jo der, så da tester vi. Og blir avhengige. Det er jo rart en blir avhengig så kjapt av røyk...

Ha en finfin dag😏

Lillja.blogg.no

16.03.2016 kl.13:09

Lilly: Må ikke snakke :) Men du er jo igang i det minste. Jeg føler meg ganske så stolt over at jeg har trappet så mye ned som jeg har gjort :)

Ønsker deg og en flott dag :)

Skriv en ny kommentar