hits

Er hat et grunnleggende, og primitivt behov?


Når man ser rundt seg så ser det ut som om at mange mennesker, må ha noe eller noen og hate. Engasjementet! Når jeg her snakker om et engasjement så tenker jeg på de mennesker og saker som man, på et eller annet vis mener noe om, eller snakker om. Ikke et hvilken som hest slags engasjement, men det brennende, hatske engasjementet, mot de som skulle mene noe annet eller brenne for noe annet. 

Hvorfor er det slik?

De "godeste" menneskene kan lange ut mot sne "motstandere", med så mye hat og forakt at det lyser langveis fra. Et hat som gløder, like mye som det gode de brenner for. På et vis så er det ikke slik at de er unnskyldt, bare fordi de mener å gjøre en fantastisk positiv "jobb" i en annen leir. Så mange er enige med de, at de gladelig turer frem, og fremstår som reine madonnaen på den ene siden, og selveste djevelen på den andre siden. Er de noe mer god, eller bedre enn de som kritiseres, eller utpekes til "motstanderen" som får smake hatet deres?

Nei, den gode jobben de gjør, dras faktisk ned av den hatefulle atferden. De viser en side av sin menneskelighet som alle har, den negative og den positive. Vi er nok mer lik enn hva vi liker å tro, er vi ikke?

Årsaken til at det blir slik, tror jeg er enkel. Like enkel som menneskene, når det gjelder akkurat dette. Alle mennesker har noe godt ved seg, på et eller annet finurlig plan. Selv den mest fordømte, har det. Om vi vi se det, eller innrømme det, er en annen sak.

Det den personen vi fester oss ved, som får dominere, er gjerne den negative. Hatet! Vi føler oss berettiget til å hate, et unisont hat - som alle ser og forstår. Det forenelige hatet, det som skaper kampvilje og samhold. Det er noe skittent over det, er det ikke?

Mor Teresa, var god, rett igjennom god! Hun hatet ikke, hun elsket. Hun ville ta det vonde med det gode og hun fremstår, i dag, som en av nåtidens godeste. Florence Nightingale, hun hjalp alle mennesker, uavhengig av hvem de var eller hvor de kom fra. Derfor husker vi enda henne. Vi husker henne fordi hun var rett igjennom god! Vi husker alle de gode menneskene, som har gitt oss et blaff av sin godhet, opp gjennom historien. 

Så, kan vi da forstå at den fremstillingen vi gjør av andre, faktisk også gjelder oss selv? Du er ikke så mye bedre enn alle andre, selv om du gjerne vil fremstå slik. Fordi du brenner for en god sak, mens du på andre områder stinker, like mye som de aller fleste. 

Tenk om de "gode", startet med å behandle alle mennesker likt. Uavhengig av hvem de er, hva de gjør, eller hvordan de fremstår - menneskene vi møter på vår vei? Vi klarer jo ikke engang og respektere et annet synspunkt enn vårt eget, i mange tilfeller. Selv om det er aldri så harmløst!

Jaja, det er veldig få av de virkelige gode menneskene i vår historie, så her er det mye og hente for alle og enhver. Tenk om vi la like mye superkrefter i det å være god og elske, som det vi gjør i vårt flammende behov for å hate og forene i det. Verden ville muligens sett litt annerledes ut, enn det den gjør i dag - der hatet forener mer enn det og elske!

#blogg #fremstå #god #ond #elsk#hat #respekt #aksept #vode #gode #mennesker #relasjoner #forståelse #tanker #refleksjoner

 

 

 

 

 

4 kommentarer

Monica

29.04.2016 kl.10:56

Nydelig skrevet. <3

Lillja.blogg.no

29.04.2016 kl.11:01

Monica: Takk for det <3

(N) Hakrilas Abyssineroppdrett

29.04.2016 kl.19:59

Kjempebra og flott skrevet <3 :)

Det å "hate" er et sterkt følelsesmessig ord som blir misbrukt for ofte der man heller skulle ha sagt "misliker". Jeg personlig vet ikke hvordan hat er! Tenk de som opplevde på kroppen terrorangrepet på Utøya og i Regjeringskvartalet vendte hatet om til kjærlighet! Det i seg selv er kjempesterkt <3

Man kan mislike en person, men å hate. Nei det greier i hvert fall ikke jeg! På samme måte kan man mislike en handling, men hat. Nei. Det er alt for sterkt ord å bruke for meg, for jeg aner ikke hva hat er!

Ønsker deg en kjempefin fredag, og ei kjempefin og god helg <3 :)

Purr, purr, og klem fra Toril og kattene

Lillja.blogg.no

29.04.2016 kl.21:01

(N) Hakrilas Abyssineroppdrett: Tusen takk <3

Ja, der drar du frem et virkelig godt eksempel. Hat har jo vist seg og skade deg selv mer enn den du hater.

Jeg og kan mislike en person, men jeg hater ikke noen!

Ha en riktig god helg du og :) Klem <3

Skriv en ny kommentar