hits

Slik gjør du selskapet billigere...


Jeg har hatt to barn som har konfirmert seg, med påfølgende selskap. Det er store dager der selskapeligheten skal være til ære for konfirmanten, og den er gjerne overdådig. Om den er aldri så overdådig så trenger den ikke og koste skjorta! Veldig ofte så hører en om foreldre som faktisk må ta lån for å kunne gi sine barn et fint selskap, og det burde være unødvendig. 

Konfirmasjonen kommer som regel ikke som julekvelden på kjerringa, den er gjerne avklart 1 - 2 år før. Det betyr at man godt kan begynne planleggingen tidlig, og med det spre utgiftene til selskapet, over flere måneder. Her kommer noen tips, som jeg selv har benyttet meg av.

1. Kjøp inn alt som kan lagres, i etapper. F.eks stearinlys, pynt, servietter, duker, kopper og kar om det er papp eller porselen (dersom du trenger det). Mye av maten/drikken tåler også og lagres, som f.eks kaffe, te, brus o.l.

2. Lag invitasjons-/bord-/takkekort selv. Dette kan du gjøre i god tid, og personlige kort er mye mer hyggelig å få, synes jeg. Et kort trenger ikke koste allverden, men kan bli like fine som de kjøpte.

3. En amatørfotograf kan få til like fine bilder som en profesjonell, og husk at omgivelsene gjerne skaper rammen rundt bildet. Oppsøk naturen der det er mulig. De fineste kulissene er gratis, og kanskje finner du en fotoglad i din egen familie, som ikke koster noe ekstra.

4. Mange vil gjerne hjelpe til med baking, både av brød, rundstykker og kaker. La de få lov til det, og si ja takk om noen tilbyr seg. Kanskje kan dette fungere som en byttetjeneste innad i familien/vennekretsen? Slik har vi hatt det, og utlegg til baking har jeg ikke merket mye til!

5. Sommerkonfirmasjon? Plukk inn markblomster! Hvilken bukett slår egentlig de? Vår? Nyutsprunget bjørk lukter nydelig og er en fryd for øyet. Dersom de ikke er sprunget, så ta de inn et par uker før. Sett varmt, i vann og dander som velkomstpynt. Ha de i store urner, med kanskje et par flagg i, annet pynt eller rett og slett bare de. Har du ikke urner selv, så er det helt sikkert noen du kan låne av. 

Borddekorasjon. Vel, jeg kjøpte inn knallgrønne epler som jeg laget et hull i, der satte jeg en rose ned i, husk folie rundt stilken. Rundt rosen surret jeg sølvtråd. Billig og unikt som bordpynt, og dette kostet ikke mye. Jeg hadde også matchende små telysholdere rundt forbi. Kjøpt på Ikea for noen få kroner. 

6. Dersom du skal lage maten selv, velg koldtbord! Jeg hadde en varmrett + pølser til barna ved siden av koldtbordet, men hadde jeg visst bedre ville jeg hoppet over varmretten. Koldtbord er enkelt, alle finner noe de liker det trenger heller ikke koste allverden. Surf litt på nettet for å finne inspirasjon, det er fullt mulig å lage et fint koldtbord selv. Det fineste av alt med dette er at du ikke trenger servitører, noe som gjerne også koster. Jeg hadde endel "nøkkelpersoner" blant mine gjester som hadde ansvar for hver sine ting. Det betyr at alt gikk knirkefritt og ble ryddet inn/ut. 

7. Jeg har hørt om flere som serverer alkohol i konfirmasjoner. Kutt det ut, det er en unødvendig utgiftspost. Husk at dette selskapet er til ære for en som ikke er gammel nok til å nyte alkohol. 

8. De billigste lokalene går først, alltid! Vær tidlig ute, helst ett år før, med denne bestillingen, så slipper du å betale mer enn du egentlig må for det. 

9. Jeg er heldig som har en musikalsk familie, som gjerne stiller opp med litt underholdning. Tenk etter, kanskje har du noen som gladelig stiller opp, gratis, for å synge, spille fløyte, trylle, lese dikt eller hva det måtte være?

Ved å gjøre disse små grepene, ble det fine selskap for guttene mine, der ingenting manglet og alt var perfekt - uten at det kostet skjorta.

Disse tipsene fungerer vel egentlig i alle slags større selskap vil jeg tro. Det er bare det at en er bevisst på hva man faktisk kan spare ved å starte tidlig, tenke alternativt og være kreativ!

Har du noen tips som jeg ikke har nevnt? 

https://www.facebook.com/lillja.blogg/

#blogg #selskap #kostnad #penger #spare #billig #utgift #konfirmasjon #bryllup #dåp #bursdag #økonomi #økonomisk


 

12 kommentarer

Norges beste veskant

13.04.2016 kl.13:48

Kjempebra innlegg! Når det gjelder bunad, kan denne store utgiften og deles opp og spres over flere år! Vi hadde ellers bryllup i fjor sommer etter "oppskriften" din. Bordet var dekket mad markblomster og roser, og vet du hva, dette sommerbryllupet tror jeg for alltid vil bli husket som noe helt spesielt av de som var med! Ha en flott dag videre!

Lillja.blogg.no

13.04.2016 kl.13:51

Norges beste veskant: Tusen takk! Ja, bunaden tenkte jeg ikke på og det er jo greit å begynne tidlig med. Begge guttene mine hadde dress på den store dagen

Jeg har også vært i barnedåp, der alt pynt var hentet fra naturen. Det var bare nydelig :)

Elise

13.04.2016 kl.18:50

Kjenner du personlig folk som har måttet ta opp lån for å kunne gi barna en fin konfirmasjon?

Lillja.blogg.no

13.04.2016 kl.18:54

Elise: Ja det gjør jeg. Dessverre... Men om det var nødvendig eller ei kan vel diskuteres! Noen skal gjerne ha det litt finere enn alle andre, og betaler for det. Om det er egne eller lånte penger.

Elise

13.04.2016 kl.19:03

Holder disse til på Sørlandet? I så fall sender jeg deg en mail:-)

Lillja.blogg.no

13.04.2016 kl.20:05

Elise: Nå har ikke jeg lyst til å "henge ut" noen så hvor de befinner seg, og hvem de er blir hos meg. Men jeg er sikker på at jeg ikke er den eneste som vet om dette ;)

Nora Piscopo

25.04.2017 kl.15:19

Så flotte tips! Ha en fin dag :)

Lillja.blogg.no

25.04.2017 kl.15:42

Nora Piscopo: Takk for det, og i lige måte :)

Ida Caspara

19.05.2017 kl.21:17

For et flott innlegg og som ei skrev at ho hadde plukket ut noe til bryllupet også syns jeg også dette innlegget passet godt til :) Jeg gjorde også mye av det du har skrevet i innlegget ditt så selskapet ble ikke så dyrt, og konfirmanten ble kjempeglad på dagen sin ♥

Lillja.blogg.no

19.05.2017 kl.21:24

Ida Caspara: Ikke sant! Trenger slett ikke bli så ille dyrt for å gjøre alle fornøyde og glade :)

Ida Caspara

19.05.2017 kl.21:27

Svar: Så sant atte ♥ :)

Lillja.blogg.no

19.05.2017 kl.21:28

Ida Caspara: <3

Skriv en ny kommentar