hits

Ikke fortell meg, at voldtekt ikke er greit...Intet nytt under solen, er det noe som heter. Jeg tror på det, samtidig som jeg vet at det kommer nye ting til. Vi er da en verden i bevegelse der utviklingen går sin gang! Men av og til så undrer jeg meg over de himmelfalne uttrykkene, over noe som kommer på trykk eller opp i dagen (igjen), og hvilken påvirkningskraft denne har. 

For å dra noen paralleller til dette så må man sammenligne litt. Er det her ting skjærer seg eller?

Jeg har ikke sett 50 shades of darker. Kanskje jeg kommer til å se den, eller kanskje ikke? Det får hvile litt på tilfeldighetene det! Men jeg har fått med meg hva enkelte mener denne hedenske filmen har for en påvirkning, og det er ikke noe å kimse av. 

Plutselig så skal man være veldig klar på at voldtekt ALDRI er greit! I form av en film, altså fra et fiktivt ståsted, så bringer altså denne filmen frem et raseri blant allmuen.  Den blir seriøst revet ifra hverandre, og satt sammen på nytt igjen. Hvorfor? Fordi noens tolkninger, eller skal man våge seg på å si fantasi (?), føler et stort behov for å si noe fornuftig om all verdens grusomheter. Endelig har vi noe vi kan bruke for å stadfeste våre meninger, vise litt moral og ikke minst det gode i oss. Er ikke de aller fleste av oss enig i at voldtekt ikke er greit? Og vil en slik film gjøre at vi plutselig skal endre mening og si at, joda - voldtekt er greit. Jeg vet nå ikke helt jeg..

Misforstå meg rett. Selvsagt blir vi påvirket, ingen tvil om det. Men noe er da så soleklart at det slett ikke er behov for å lage en stor ståhei av hele greia. Her snakker vi om voksne, som skal si noe "fornuftig" til andre voksne.

Om det skulle være noen misjon i dette så er det vel faktisk de små, som er iferd med å bli store, vi burde snakke med om dette. Fortell de at voldtekt ikke er greit. De har kanskje et behov for å vite det. Lær de hvor grensene går, hva de kan gjøre for å stoppe uønsket atferd som går på bekostning av dem selv.

Jeg tror at ved å stadig "snakke" om disse tingene, ut fra et voksent perspektiv, utelater viktige elementer, unge ikke får med seg. Fordi vi snakker med halve setninger. Setninger vi voksne kan fra før, og skjønner rekkevidden av, mens barna som får dette med seg gjennom sosiale medier kanskje lettere misforstår.  

Hadde man snakket like mye med barn og ungdom, som man uttrykker seg i de sosiale medier og henvender seg til voksne, så er det sannsynligvis endel problemer vi hadde fått bukt med litt før enn etter. 

Vi fordømmer mobbing, avskyr overgrep, snakker om negativ påvirkning, grenser osv. - alt dette til mennesker som vet hva vi snakker om og nikker seg hjertens enig, mens de som vi burde snakke med, de får klare seg med halve setninger. 

Snakk med barn og unge, fortell de at voldtekt ikke er greit (og alt det andre også). Ikke fortell meg det, jeg vet det allerede!

#blogg #medier #barn #voksne #påvirkning #grenser #kommunikasjon #relasjoner

 

 

 

6 kommentarer

Victoria Larsen

06.03.2017 kl.15:32

Jeg ønsker deg en fin ny uke :-)

Lillja.blogg.no

06.03.2017 kl.15:55

Victoria Larsen: Takk, samme til deg :)

BareMonica

06.03.2017 kl.16:20

Er så enig med deg! Opplysningsarbeid må rettes mer mot unge. Men når det er sagt, så er det ganske mange som raser mot disse filmene, fordi de selvsagt trekker paralleller til BDSM. Og igjen er det jo uvitenhet: Man driver ikke på sånn innen sikker og samtykkende BDSM. Og å danne et sånt inntrykk av BDSM får jo ganske mange mennesker til å se rødt - noe som er ganske forståelig.

Lillja.blogg.no

06.03.2017 kl.16:25

BareMonica: Så enig! Det er jo opp til hver enkelt hva de gjør i de indre gemakker, såfremt det ikke er ulovlig, og alle parter er enige.

BareMonica

06.03.2017 kl.17:15

Nettopp ;)

Lillja.blogg.no

06.03.2017 kl.18:47

BareMonica: :)

Skriv en ny kommentar