hits

SØRINGKUKA!

Jeg kjenner en viss motvilje for å kalle de her på sørlandet for søringkuka. Tross alt så liker jeg folket her, og opplever de stort sett som både åpne og velvillige. Men en ting har jeg erfart en gang for mye nå, og jeg kjenner at jeg har lyst å gi dere noen velvalgte ord!

Jeg er vant å kjøre på vinterveier, der man ofte setter seg fast med bilen. Jeg er like vant til at når det skjer, så spretter den første sjåføren som kjører forbi, ut av bilen, og spør om en hjelpende hånd er nødvendig. Ofte så er en slik affære over på noen få minutter, fordi man stiller mannsterk! Tenk for en trygghet! 

Vel, det er i Finnmark dette skjer. Her i sør, så kjører de glatt forbi med verdens beste samvittighet, ser det ut til. SØRINGKUKA!

To eksempler er verdt å trekke frem, av de gangene jeg/vi har satt oss fast. Den ene gangen rett utenfor huset, der vi bor. Etter en stort snøfall, kom slapset. Midt i veien ble vi stående fast med Transporteren. Vi holdt på, to stk. i to timer for å få den løs, før vi endelig lykkes med det. I mellomtiden så står en nabo å kikker på oss gjennom vinduet sitt, akkurat der vi står. En annen nabo venter tålmodig på at vi skal komme oss løs slik at han kan får kjørt ut. Med traktoren sin! Hva faen???? Denne affæren hadde tatt noen få minutter med et par hjelpende hender til, men nei. 

Så til dagens episode. På vei inn til oss, på en liten landevei, setter vi oss fast. Og så inni granskauen fast også! Vi prøver og feiler og kommer oss løs etter 1,5 time. I mellomtiden så har det kjørt nærmere 15 biler forbi, og ingen av de stopper og spør om vi trenger hjelp, selv om det MÅ være åpenbart. De slakker ikke ned farten engang, de gasser faktisk på, og ser en annen vei. 

Jo, jeg kunne stoppet de og bedt om hjelp men vet dere hva, jeg er faktisk flau på deres vegne - så jeg gjør det helst ikke! Når man også vet at folk går rett forbi mennesker som har fått et illebefinnende på gaten, og lar de dø der, så sier det seg selv at terskelen for å be om hjelp fra andre blir høyere.

Måtte dere sette dere skikkelig fast, fryse ræva av dere, være våt, svett og kald om enn an, i et helsikkes vær.. Helst i timesvis! Og vet dere hva? Om jeg kommer kjørende forbi så skal jeg jaggu vise meg litt bedre, og stoppe å tilby min hjelp. For så arrogant som jeg opplever dere, når dere kunne gitt en hjelpende hånd, så jævlig skal jeg ALDRI bli.

I dag fikk jeg virkelig bekreftet hvordan dere er, det har blitt litt for mange ganger nå, til at dette kan kalles tilfeldig! Hvor i viljen sitter plagen?

#blogg #hjelp #søringer #hjelpsom #snø #føre #bil #trafikk 

 

 

  

6 kommentarer

BareMonica

07.03.2017 kl.13:54

Som overhode ikke-religiøs, sier jeg allikevel: AMEN! ;)

Lillja.blogg.no

07.03.2017 kl.14:17

BareMonica: Ja, er det ikke rart??? Sørlendingene som ellers er så snille, gjør her en elendig possitur!

Anne

14.03.2017 kl.21:47

Hei!

Det er jo helt utrolig! Det er nok også stor forskjell på forskjellige områder/strøk, men det er virkelig sjokkerende at noen kan være sånn uansett HVOR det er. Var dette i bystrøk eller på landsbygda (utenbys)/tettsted eller mer spredt bebyggelse? Østlandet eller HELT sør (sørlandet dvs Sydligte Telemark/Austagder/Vestagder/Rogaland). Det må uansett gå an å oppføre seg, dvs hjelpe folk.

Håper du treffer hyggeligere folk heretter.

MVH Anne

Lillja.blogg.no

14.03.2017 kl.21:54

Anne: Hei.

Ja, dette er utrolig! Har aldri opplevd maken, for å si det slik.

Dette er like utenfor Kristiansand. Kan vel kanskje kalle det landsbygda. Man skulle tro at det var litt lettere her, med sosialiserte mennesker som er vant til å "trø til" for naboen, men neida ikke her.

Det som er så utrolig er jo at alle er så hyggelige når man møter dem, men det er noe annet når du trenger hjelp, slik i dette tilfellet. Noen sier at det kan skyldes den litt tilbaketrukne sørlendingen, men kan det virkelig det??? Jeg mener, hva når de selv gjerne hadde hatt behov fra en hjelpende hånd? Jaja, jeg vet ikke.

Heldigvis så skjer det ikke så ofte at man kjører seg fast :)

Anne

18.03.2017 kl.02:19

Hei igjen!

Ja, det kan du si :) Man må visst passe godt på HVOR man kjører seg fast... Altså: Anbefaling: Kjør så langt nord som mulig før du finner på å gjøre noe sånt :D

Det er kanskje noe med noen av bygdene i det området...(?) Skal ikke generalisere, men..... Boken jeg har på min blogg, som handler om vennskapet mellom en gutt og en jente hvor jenta ikke får lov til å bli kjent med gutten.... Der er det slik at gutten har bodd i en av disse bygdene utenfor Kristiansand, og der måtte hans familie flytte fra for at han og broren skulle få det bedre.

Ha en fin dag og håper at disse sørlendingene skjerper seg.

MVH Anne

Lillja.blogg.no

19.03.2017 kl.11:25

Anne: Hehehehehe :)

Må ta en god titt på bloggen din, jeg :D

Ha en flott dag :)

Skriv en ny kommentar