hits

En rett fra gamle dager, som godt kan hentes frem fra glemselen.

Det må være år siden jeg spiste denne retten, og jeg kan slett ikke huske sist. Men jeg husker at min mor pleide å lage denne retten jevnlig da jeg var barn. Levergryte! Laget på de samme prinsippene som hvalbiffgryte.

Her om dagen gikk vi rundt i butikken å leitet etter middager. Ikke så enkelt når man er matlei, noe jeg er for tiden. Så kom jeg over okselever, og jeg tenkte hvorfor ikke? 

Etter å ha renset leveren for hinner og slinter, skar jeg den opp i passende biter. Rullet de så inn i mel, salt og pepper, og steikte de. Dette gjorde jeg mens grønnsakene kokte seg møre. For øvrig gulrot, kålrabi, løk og potet. 



Så lagde jeg en tykk brunsaus ved å koke ut pannen etter leversteikingen. Jeg jevnet ut med kraften fra grønnsakene, og krydret med salt og pepper.  Helt til slutt så hadde jeg i en skvett rømme. Servert med tyttebær, smakte dette helt fantastisk.

En rett man absolutt kan ha et par ganger i året. Den føles ganske mektig, selv om den er god, så holder det for min del.

Anbefales!

#blogg #måltid #middag #oppskrift #lever #okselever #levergryte


 

12 kommentarer

14.07.2017 kl.11:47

Vi spiste lever titt og ofte, (1955) veldig godt .Lærte mine barn og spise lever i all former- aldri noe uff.(1970) men nå er det borte blant folk trist.

Lillja.blogg.no

14.07.2017 kl.17:29

Anonym: Nei, vi er nok blitt mer kresen etter hvert. Synd det, går glipp av mye godt!

Torunn

14.07.2017 kl.12:38

Ser helt herlig ut!

(Sjøl ville jeg nok valgt annen lever enn okse.)

Ha fin dag videre :)

Lillja.blogg.no

14.07.2017 kl.17:30

Torunn: Ja, ikke sant! :)

Hvilken lever ville du valgt? Så de hadde noe svinelever, men kan ikke huske om jeg har smakt det?!

superdaddy92

04.08.2017 kl.16:23

den må jeg prøve! :)

Lillja.blogg.no

04.08.2017 kl.16:30

superdaddy92: Ja, prøv ivei. Veldig spesielt men godt, synes jeg :)

superdaddy92

04.08.2017 kl.16:36

Jeg pleier lage hjemmelaget leverpostei osv, men aldri prøvd gryte så det skal jeg teste ein dag te uka:)

Lillja.blogg.no

04.08.2017 kl.16:37

superdaddy92: Ja men da liker du jo lever så dette vil jeg tro faller i smak. Lykke til :)

en tilfeldig leser

05.09.2017 kl.13:48

Dette ser verkligen oaptitligt ut, usch, ser ut som uppkast ju!!!

Lillja.blogg.no

05.09.2017 kl.15:27

en tilfeldig leser: Hehe, du kan så si, men glem ikke at skinnet bedrar. Dette smaker nydelig, om du liker lever vel og merke :)

Smaken er som baken den :)

Sør

31.10.2017 kl.10:52

Joda, også jeg vokste opp med det der. Lever i fløtesaus, og en annen vanlig rett var hvalbiff. To billige middagsretter. Hvalbiffen er ikke politisk korrekt nå, så det har jeg ikke smakt på over 40 år. Vi brukte helst svinelever hjemme, fordi den hadde ikke disse grove "gangene" som okselever har og som man helst bør fjerne. Mer arbeid :)

Lillja.blogg.no

01.11.2017 kl.23:23

Sør: Hvalkjøtt er også noe som både var, og er vanlig - spesielt hjemme hos min mor :)

Skriv en ny kommentar