Tenk om jeg kunne eie en av disse?

Jeg har i mange år siklet og ønsket, i lange baner, om å kunne være en heldig eier av en skikkelig Festdrakt/Bunad! Tenk å vært så heldig? Det blir nok bare med drømmen, som heldigvis er gratis, i motsetning til hva disse herlighetene koster. Opp mot 50.000 med sølv og det hele! Jaja, om jeg vinner stort i lotto, da :)

Da jeg var barn så hadde jeg en Nessebykofte. Min mor er derfra, og selv om den var "grei nok" da jeg var barn, så var det nok ikke av min største interesse den gang da. Men tenk om det hadde vært i dag!! Jeg hadde vel vært en lykkelig eier da ja!

Jeg kan sitte i timesvis å studere og beundre disse draktene. Og mine favoritter er plukket ut for lenge siden. Det spiller liksom ingen rolle om de er godkjente bunader, bare jeg finner betydningen bak det.

Jeg MÅ jo ta med den "enkle" finnmarksbunaden da! Jeg liker "enkelheten" i den, og den er jo flott! Likevel er det nok ikke den som hadde sittet best på meg. 

Nordlandsbunaden har alt finnmarksbunaden, ikke har. Mange detaljer, broderier, pomp og prakt. Den er helt nydelig, og jeg ville valg den blå bunaden. Nå har de jo også en hvit utgave som er fin, men den blir kanskje for spesiell for meg?! Dessuten så er det noe med blått, kanskje havet?

Dette er nok den aller fineste drakten jeg vet om. Kystdrakten! Den er så spesiell, og minner meg sånn om den landsdelen jeg kommer fra. Broderte markblomster, og bak på ryggen - en stor måke. Sukk.. Jeg tror forresten at akkurat det med tilhørighetsfølelsen til landsdelen, har blitt sterkere etter at jeg flyttet til sørlandet. Disse draktene er med på å gjøre meg stolt av vårt langstrakte land, og spesielt den nordlige delen.

Kronen på verket. Vardødrakten! Jeg er født i Vardø, og min farsslekt kom fra den kommunen (om man ikke blar veldig langt tilbake i historien). Denne drakten hadde jeg båret med andakt og stolthet, og til minne om mine besteforeldre og far, som dessverre er døde alle sammen. 

I tillegg til disse så er det flere jeg absolutt kunne tenkt meg å ha. Nessebykofta, som jeg nevnte over, Åsne-stakken, Sør-Varangerkofta og Kibergsdrakten. Jeg fant dessverre ikke noen gode bilder jeg kunne bruke her, og de jeg har lånt her, fant jeg via google.

Når dette er skrevet, så syns jeg at vi har mange flotte bunader/drakter her i Norge. Også fra landsdeler jeg ikke har tilknytning til. Det gjør at jeg ikke kunne tenkt meg å hatt en bunad/drakt utenfor de stedene jeg har mine aner fra. Det er vel heller ikke så vanlig å velge en som du ikke har noen tilknytning til, eller aner fra. 

Har du en favoritt bunad/drakt? Eller drømmer du også om å ha en?

#blogg #festdrakt #drakt #bunad #drømmer #design #ønsker

 

6 kommentarer

Nora Piscopo

27.08.2017 kl.00:37

Åå gud så nydelig nordlandsbunaden er! Jeg har selv rogalandsbunad, men skulle gjeerne hatt nordlandsbunad også..

Lillja.blogg.no

27.08.2017 kl.10:11

Nora Piscopo: Ja, den er det. Rogalandsbunaden er også veldig fin.

Er så artig når andre forteller hvilken bunad de har. Må goolgle den om jeg ikke vet, og da er det jo gøy å se en flott bunad til :)

Madcow

27.08.2017 kl.10:15

Det er så mange fine bunader her i ladet. Jeg blir så glad i hjertet når jeg ser at folk bærer den med stolthet! Håper du en dag får skaffet deg bunaden du ønsker deg! :)

Lillja.blogg.no

27.08.2017 kl.10:32

Madcow: Der sa du det - glad i hjertet. Det er akkurat det man blir :) Ja, jeg håper og drømmer om det, så kanskje en dag :D

Silje Marina

27.08.2017 kl.18:32

Bunad er noe av det flotteste jeg vet om, jeg kan sitte timesvis på google bare for å se på bilder av de ulike bunadene vi har i det langstrakte landet vårt :D Var selv å tok mål til Rutastakken fra Valdres med ruter fra Vang nå i sommer. Så nå venter jeg i spenning på neste time hvor jeg får prøve den, og ikke minst gleder jeg meg veldig til å ta den med hjem! :D

Lillja.blogg.no

27.08.2017 kl.19:06

Silje Marina: Da er vi to.. Og sikkert mange andre med. Men ja, bunad er virkelig noe som berører :)

Måtte google den også. NYDELIG! Du er heldig må jeg si :)

Skriv en ny kommentar

hits