Faens med folk som er uenig med deg...

Tenk at det skal være så himla vanskelig å være enig i, at man er uenig! Den ene mer sint og forbannet enn den andre. Eder og galle kommer ut som eksploderende lava. Argumentene er både store og tunge, men samtidig uforståelig. Er man ikke enig, så er man ikke enig. Hva er greia? 

Sokrates sa det så flott. Jeg lar meg overbevise, men ikke overtales. Vesentlig forskjell, og de debattene vi ser i det offentlige rom i dag er gjerne preget av overtalelse. Hvem er den mest iherdige? Hvem roper høyest? Hvem er den som klarer å rakke mest mulig ned på meningsmotstanderen? Enten det er på den ene siden, eller på den andre. 

Jeg lar meg sjelden overtales. Men har du saklige og gode argumenter så kan det godt hende at jeg overbevises. Ikke fordi du er så flink å snakke, men fordi jeg ser andre elementer jeg kanskje tidligere ikke så. Jeg lener meg litt på Arild Edvardsens ord, predikanten fra Kvinesdal, som en gang sa "det e berre statuer som ikkje endrer mening"! Er litt der jeg. 

Det er ikke vanskelig å se om et menneske du snakker med, diskuterer for å overtale, eller overbevise. Jeg trekker meg elegant ut av enhver diskusjon der jeg ser at overtalen, er den som dominerer. Vel, jeg er ikke frekkere enn at jeg sier mitt, for så å nikke og bukke videre. Det koster meg ikke en kalori, å la "motstanderen" vite at jeg godt kan respektere et syn som er annerledes enn mitt. For det gjør jeg. Jeg forsøker aldri å presse mine overbevisninger over på andre, såfremt de ikke ber om det. Spør de, så får de svar - så er det opp til de hva de gjør med det. På et plan er jeg umulig å krangle med! Så finnes det andre plan også da, så konfliktsky er jeg ikke. Det handler om å velge sine kamper, og tullprat er ikke en av de.

Nå, i disse høyst politiske tidene, der valget er nært forestående, så er det greit og observere den feigheten som er i mange av våre politikere og stemmesankere. Det gjør det enkelt for meg å velge, for jeg kommer aldri til å stemme på et parti som rakker ned på andre parti, for å heve seg selv. I min verden kalles det mobbing, og knebling av ytringsfriheten. Jeg skal ikke være med på å mobbe noen, eller gi aksept for det på noen måter. Selv ikke når det gjelder politikk, der det ser ut som at det er dette som er "skillsene" du bør ha. God bedring!

Vi ser en helt klar mobbing innenfor det høypolitiske spill i disse dager. Jeg er ikke nødvendigvis enig med hverken Erna, Jonas eller Sylvi, men jeg har ikke glemt menneskene bak deres meninger. Om en tror på Alla, trestubben i skogen eller nordlyset - så betyr ikke det at jeg kan spy ut min eder og galle som om det skulle vært det mest naturlige i hele verden. Hvorfor skulle jeg det? Får det noen til å endre mening? Tro? Angrep er et elendig forsvar, og avslørt for lengst. 

Vi glemmer at det alltid er en dypere forklaring bak en mening. Det er ikke bare en ting som gjør at jeg tror på det jeg tror på, og velger som jeg gjør. Det er mange grunner. At noen da skal bestride det, er latterlig. Så, hvorfor har det blitt slik, at de som ikke tror på det samme som oss selv,  er fritt vilt for den store, løse kjeften. Der respekt er oldtids, og et tilbakelagt tema. Det er akseptert og oppføre seg som tullinger mot hverandre!

Diskuter så det hagler, taket letter, tårer triller og latteren henger løst. Vi trenger debattene. Men mist aldri respekten for det mennesker du diskuterer med, da har du tapt! Dette gjelder faktisk i alle områder der uenighet kommer tilsynet. Enten det er som ridder rundt det runde bord, på nettet, i media eller i ektesengen. For min del blir det vel i den uektesengen, siden jeg lever i synd som ugift, og forøvrig er lykkelig med det!

Ha en strålende dag!

#blogg #krangling #uenighet #respekt #valg #meningsforskjeller #meninger #parti #venner #samfunn #samfunnsdebatt #debatt #argumentasjon 

 

14 kommentarer

Minrefleksjon

03.09.2017 kl.11:30

Oi! Dette her var utrolig godt skrevet og jeg er veldig enig. Deter blitt en type hatretorikk som ikke hører hjemme i politkkken.

Lillja.blogg.no

03.09.2017 kl.11:32

Minrefleksjon: Tusen takk for det :)

Ja, og når det får lov til å "spre" seg i politikken, i media osv. så er veien kort til de innerste sirkler som i et hjem, barn osv.

Minrefleksjon

03.09.2017 kl.11:35

Ja, og det er så uheldig! Det blir implisitt at denne retorikken er helt ok noe den ikke er.

Når politikere som skal være forbilder gjør dette så er jeg redd det kan skape en bølge i samfunnet av en ny "normal" måte å prate til hverandre på.

Lillja.blogg.no

03.09.2017 kl.11:36

Minrefleksjon: Det tror jeg du har helt rett i! De "små" lærer av de "store". Slik har det alltid vært, og slik vil det alltid være.

Minrefleksjon

03.09.2017 kl.11:37

Ja, dessverre. En fin dag til deg! <3

Lillja.blogg.no

03.09.2017 kl.11:39

Minrefleksjon: Takk, i lige måte <3

frodith

03.09.2017 kl.11:51

Ja, man må ha respekt for andres syn. Jeg har blitt så "gammel" at jeg orker ikke de heftige diskusjonene lenger heller. Hvis noen spør, greit, men ellers orker jeg ikke. Jeg skal stemme, men er lei alle debattene :-P

Lillja.blogg.no

03.09.2017 kl.11:51

frodith: Er nok der, jeg også!

maiken

03.09.2017 kl.20:33

Jeg henger meg på frodith her, og er dessuten veldig glad i uttrykket å være enig om å være uenig. Da blir alt så mye enklere.....:)

Lillja.blogg.no

03.09.2017 kl.20:38

maiken: Så sant, så sant :)

Toril

04.09.2017 kl.15:59

Kjempebra skrevet! Jeg er så enig, så enig!

Husker med skrekk og gru tilbake til samfunnsfagtimene på gymnaset når det stod politikk på dagsorden. Vi hadde ei i klassen som var Sosialsitisk av seg og en som var AUF'er. De to havnet ofte i diskusjoner om politikk. Det var ikke snakk om en liten diskusjon. Nei da, for det endte alltid at de satt og ropte til hverandre for at den andre skulle forstå at han/hun hadde galt politisk standpunkt. De begynte alltid å krangle til slutt. Jeg skjønner ikke vitsen. Ja, vel forskjellige partier har forskjellige synspunkter de brenner for, men en Høyrepolitiker vil aldri overbevise en AP-politiker med sine synspunkter. Såpass skjønner alle sammen. De trenger ikke krangle, rope og skjelle hverandre ut. Da takker jeg for meg altså!

Jeg trekker meg unna all politisk debatt, for jeg vet at noen ikke er enige med meg, men ønsker ikke noe diskusjon om hvorfor jeg skal stemme som jeg skal gjøre. Har et par venninner som nesten blir sure når de hører at andre er uenige med deres politiske holdninger. Jeg unngår å diskutere politikk med dem.

Politikerne burde være de første til å skjønne at de skal respektere hverandres politiske ståsted.

Respekt for hverandres meninger er et viktig nøkkelord :)

Ønsker deg en kjempefin mandag, og ei kjempefin og god uke :)

Purr, purr, og klem fra Toril og kattene

Lillja.blogg.no

04.09.2017 kl.16:05

Toril: Ikke sant!! Det er også mitt poeng. Man kan ikke drive å krangle på andres meninger.

Ønsker deg og dine en god uke :)

Lise Korsedahl

29.10.2017 kl.00:21

Men shit va BRA du skriver det!

Herregud.. jag var i en sådan situation idag .. där jag skulle verkligen behövt läsa ditt inlägg INNAN jag hamnade där jag hamnade.

Detta är nog nåt jag definitivt kommer läsa om får att du skriver så bra och öppnar upp ögonen!

Tusen Tack!

Njut av fortsatt fin helg!

/Lise

Lillja.blogg.no

30.10.2017 kl.17:26

Lise Korsedahl: Tusen takk for flott kommentar :)

Jeg skulle lest det flere ganger selv kjenner jeg, spesielt etter å ha skrevet innlegg der folk absolutt MÅ være så uenige i det jeg skriver, at min mening ikke teller :)

Ha en flott kveld.

Skriv en ny kommentar

hits