hits

Mobbing - noe vi bare må godta?

Barn mobber barn, voksne mobber barn og andre voksne. Det får lov til å holde på, år etter år. Noen følges til graven grunnet mobbing. Igjen sitter vi alle med sorg og stor empati, rystet over hvor ille vi kan være mot hverandre.

Vi vet at barna tar etter de voksne. Når ikke voksne skjønner bedre, hva kan vi da forvente av barn som ikke alltid forstår rekkevidden og konsekvensene av det de gjør mot andre barn? For voksne går ikke alltid foran som gode eksempler.

Når de samme barna, og voksne, år etter år får både selvbilde, hverdagen og livet i seg selv ødelagt. Skolene er fullstendig klar over problemene som eksisterer der, arbeidsplassene like så. Dette har flere ressurssterke foreldre, foresatte og andre som blir mobbet belyst mange ganger. Likevel fortsetter det! Kanskje i det skjulte men like grufullt og ødeleggende. 

Tiltak settes i gang,  med lovnader om bedring og inkludering. Det byttes skoler og arbeidsplasser. Det vernes om. Vi bedyrer, forbanner og griner. Likevel fortsetter denne utingen. Hvorfor? Jeg kan ikke forstå hvorfor, uansett hvor mye godvilje jeg legger til.

En ting er like klart som mobbing er uforståelig. Det er at nei - vi gjør ikke nok for å stoppe dette. Ved å ikke slå ned på dette, så kraftig at det stopper, så gir vi på et vis aksept for å fortsette mobbingen. Vi aksepterer at noen mobbes! 

Med alle de signaler som sendes ved at mobbeofferet er den som må bytte skole, kanskje flytte, bytte jobb osv så har ikke mobberen så mye å frykte. Jeg tror vi skal mange år tilbake i historien før vi kommer til at noen blir skjelven for å måtte svare for sin dårlige oppførsel for en myndig rektor. De tider er nok forbi.  Sterkere lut må til. 

Vi slår hardt ned på det vi absolutt ikke aksepterer, og avfeier det uten diskusjoner. Enkelte ting er uakseptable og hevet over enhver fornuft. Vi lar ikke små barn gå rundt og drepe noen. Ikke under noen omstendigheter. Det er noe vi alle er enige i.

Men mobbing er på en måte et drap. Et drap av selvbilde, menneskeverdet og respekten for livet i seg selv. Så hvorfor klarer vi ikke og avfeie at mobbing ikke er greit? Hvorfor klarer vi ikke å stoppe dette svineriet? Er det fordi vi ikke slår hardt nok ned på det? Jeg tror det! 

Kall ikke mobbing et sammensatt og vanskelig problem. Da er det nettopp det det blir. Slå like hardt ned på det, som det man ville gjort på noe annet, som var helt uakseptabelt. Kanskje ville ting som har fått lov til å være der i all sin tid, da begynne å forlate både korridorer og skolegården. 

Inntil det skjer, kommer mobbingen til å få lov til å fortsette. Med altfor få, om noen, konsekvenser for den som mobber.

#blogg #skole #arbeidsplass #barn #voksne #ansvar #konsekvenser 

 

10 kommentarer

Lena Røv

18.10.2017 kl.13:14

bra skrivet :)

Lillja.blogg.no

18.10.2017 kl.13:19

Lena Røv: Takk for det.

Toril

18.10.2017 kl.13:19

Kjempebra innlegg!

Jeg kjenner jeg blir kjempesint når jeg tenker på at voksne mennesker mobber, og de skal være forbilder for ungene og tenåringen. Voksne er ikke i nærheten av å være gode rollemodeller når de synker så dypt at de mobber!

Jeg blir kjempesint at jeg ser rødt når jeg ser at voksne mobber. Uansett hvilke sammenhenger det er. Det være seg på nett eller i den virkelige verden.

Ta f.eks. Sophie Elise. Hun møtte en av sine nettroll som hadde mobbet henne over lengre tid, og det var en voksen mann som selv hadde unger!

Selv er jeg ikke redd for å si fra når jeg ser at det foregår mobbing, og det har jeg også gjort f.eks på blogg når jeg har sett at godt voksne bloggere har mobbet andre bloggere. Har blitt stemplet som nettroll selv ved å si fra. Det bryr jeg meg ikke noe om! Jeg blir kvalm og uvel når jeg ser at voksne mobber, og uansett mobbing! Det skjærer meg i hjertet!

Det verste med mobberne er at mange legger skylden på mobbeofrene, og de tar på seg "offerrollen" om et stakkars offer. Akkurat det gjør meg kjempesint! Det er en stor skam for de som faktisk opplever å bli mobbet og trakassert daglig på skolen, på arbeidsplasser eller på nettet.

Jeg tror mange ikke tør å gripe inn når det gjelder mobbing, fordi de er usikre på om det faktisk er mobbing eller ikke. Det er bedre å gripe inn enn å være passiv tilskuer!

Takk for et kjempebra innlegg fra deg! Støtter innlegget ditt fult ut!

Ønsker deg en kjempefin onsdag :)

Purr, purr, og klem fra Toril og kattene

Lillja.blogg.no

18.10.2017 kl.13:24

Toril: Det er akkurat det vi må bli flinkere til. Blande oss, si ifra at det er uakseptabelt og vise det.

Jeg tror det hjelper å skape en større blest om dette. Snakke om det slik at man våger å si ifra. Det er det som er tøft, ikke det å lukke øynene sine.

Fin dag ønskes deg og dine. Klem

Doc og Dask

18.10.2017 kl.13:26

Du får med mange bra poeng, og eg er fullstendig enig! Problemet er at istedet for å få minske det, øker det jo bare på grunn av sosiale media og Internett altfor lett tilgjengelig. Derfor burde konsekvensene også øke...

Lillja.blogg.no

18.10.2017 kl.13:28

Doc og Dask: Ikke sant!!!

frodith

18.10.2017 kl.18:30

Et vanskelig problem er det nok, hvis ikke hadde det nok vært ryddet av veien. Men det er ingen UNNSKYLDNING for ikke å ta tak...si det er vanskelig liksom...Da må vi bare jobbe mer med sakene da...SÅnn er det.Som man sier, bedre å ta fatt litt for mye enn å overse og tenke det ikke er så farlig..

Lillja.blogg.no

18.10.2017 kl.18:48

frodith: Vanskelig fordi vi gjør det vanskelig ved å lukke øynene, ikke prioritere og sist men ikke minst ikke kan forstå... Tror det er mange i den kategorien, dessverre.

mygaylife

18.10.2017 kl.20:05

Bra skrevet! Alle burde gå litt i seg selv !

Lillja.blogg.no

18.10.2017 kl.20:26

mygaylife: Takk. Ja, de er helt sikkert!

Skriv en ny kommentar