hits

Jula, sitter i hodet..

Jula både kommer og går, uavhengig av hva man gjør og ikke. Før i tiden så var det å stelle til jul morsomt. Bake sammen med ungene, handle julegaver, pynte og rydde. Det er fremdeles morsomt men ikke i den grad som det engang var.

Ungene har blitt voksne og har laget seg sine egne tradisjoner. Det betyr ikke at jeg ikke feirer med de, men det er annerledes i dag enn det var den gang de bodde hos meg.

Julen er familie, stemning og god mat. Enkelt og greit! Jeg er ikke noe videre begeistrer for et hesblesende "show" for å få julen til å gå opp, men foretrekker det å kose meg. Det er ikke kos å stresse livet av seg med vasking og baking. Det er heller ikke jul, å kjøpe så dyre gaver, at man ikke har råd til å leve i januar!

Måtehold, er et fint ord. Selv om ikke noe mangler, så trenger det heller ikke å være så overdådig og flott at alt er helt i toppen av kransekaka. 

I gamle dager, så kunne en liten appelsin på deling mellom 3 barn, være selveste lykken for disse. I dag er vi nedlesset i alle tenkelige former for stimuli, både når det gjelder smaker, pynt og andre assesories. Tenk å kjenne en voldsom glede over en enkel appelsin? Jeg har tenkt på det noen ganger opp gjennom livet. I tider der det har vært så mye å velge i, at jeg rett og slett har vært kvalm. Det er så mye, at ingenting frister. For en luksus! For en skam (for meg selv)! For et tap, å ikke være istand til å glede seg over noe så lite.

Jula sitter i hodet, og ikke i det du har rundt deg. Stemningen kommer innenfra, og ikke nødvendigvis utenfra. Selvsagt så er det flere ytre ting som setter sitt preg, og skaper stemning. Lukten av jul for eksempel, er viktig for meg. Pepperkaker, clementiner, kongerøkelse, pinnekjøtt og ribbe. Ah, gode julelukter.

Så hvorfor stresse, kave og handle seg langt over budsjettet - når man vet det?

Ta livet med ro, finn tid til å hente frem stemningen, gled deg over de små tingene. Det vil gi en større glede enn du kan få for penger. Jeg skal gjøre mitt beste for å hente gleder i de små tingene jeg tar for gitt.

God adventstid!

#blogg #jul #advent #gleder #lukter #stemning #penger #velferd 

 

10 kommentarer

frodith

03.12.2017 kl.08:15

Jeg er SÅÅÅ enig med deg. Her feirer vi lite. Samboer feirer ikke. Men jeg feirer litt på julaften. Ellers kjøper jeg julegaver. Men noen pynting er det ikke.Og så lenge vi ikke har barn, verken små eller store blir det på en annen måte. Noen dager i jula går vi på indisk og spiser. Ellers er det mest julete kalenderen min på bloggen :-D Ha en fin søndag Lilja :-)

Lillja.blogg.no

03.12.2017 kl.11:40

frodith: Og Indisk er en av mine favoritter for tiden. Butterchicken <3

Ha en fin dag du også :)

Victoria Larsen

03.12.2017 kl.10:34

Det er så sant :-)

Lillja.blogg.no

03.12.2017 kl.11:40

Victoria Larsen: <3

due

03.12.2017 kl.14:51

Meget sant. Julen er ikke det samme uten barn i huset. Hadde jeg ikke hatt barn så hadde jeg styrt på mindre. Jeg er avslappet i år. for det blir jul allikevel. Tar det litt phø om phø, for å si det slik. Jeg har nok kommet i den alderen at det skal være reint og fint, men kosen er det viktigste. Gaver er heller ikke viktig for meg, men det er viktig å ordne til barna. Jeg har aldri tidligere i voksen alder gledet meg slik til jul som i år. Dette på grunn av at jeg har ork etter som jeg har fått hjelp til å blitt kvitt smerter som jeg har båret på i over 12 år. Jeg har fått mer energi :) Denne julen vil bli meget koselig, selv om jeg ikke handler over evne. Jeg sliter meg heller ikke ut med å stresse....

Lillja.blogg.no

03.12.2017 kl.14:56

due: Så bra, og det er slik det skal være :)

Oldie

03.12.2017 kl.15:10

Jeg elsker julen, men ikke pga matfråtsing. Orker ikke det meste av standard julemat, som ribbe, medisterkaker, julepølse, pinnekjøtt, lutefisk, etc. Og med årene har jeg for lengst lært hva som går og ikke går av kaker, så det er ikke så mye som trengs. Kjevlekaker gidder jeg ikke. Man kan like gjerne kjøpe dem.

Pynte? Å jada! Det kommer jeg alltid til å gjøre om jeg så blir sittende alene.

Begge bestemødrene mine bodde alene som enker i årevis. Begge pyntet til jul, selv om de stort sett var hos slekta hele julen. Den ene hadde et lite kunstig tre på et bord. Den andre labbet på skauen med øksa og i slagstøvler og hugget tre selv og slepte det hjem i snøen. Tre skulle hun ha selv om det ble stående i all ensomhet i en kald "bestestue" som ikke lenger ble brukt.

Jeg tror nok julen er rimelig økonomisk i vår familie. Ingen har god råd, så det gir seg selv. Vi feirer kun selve julaften også, så det kjøpes ikke inn julemat i lange baner. Slik sparer man både penger og kalorier :)

Lillja.blogg.no

03.12.2017 kl.20:29

Oldie: Høres ut som en fornuftig og hyggelig feiring av julen, som jo er veldig fin i seg selv :)

Toril

05.12.2017 kl.14:06

Jeg gidder ikke å være med på førjulsstresset. Desember og førjulstiden for meg er å kose meg, skrive personlig julekort til familie, slekt og venner, høre på julemusikk, bake litt for å få lukten i huset og kose meg med å pakke inn julegavene. Jeg elsker å sitte ned med slikt, og da slapper jeg av :)

Selve julen handler om å være sammen med familiene våre og venner, men koble av, nyte en tidlig julemorgen, går i pysjen til langt ut på dag og bare gjøre det man ikke gjør ellers i året.

Ønsker deg en kjempefin tirsdag :)

Purr, purr, og klem fra Toril og kattene

Lillja.blogg.no

05.12.2017 kl.16:55

Toril: Så enig. Jeg tror at flere og flere velger denne varianten, og hopper litt av denne stresskarusellen.

Fin kveld til deg og dine :)

Skriv en ny kommentar