hits

Dagens "gråtekoner"!

Med sorgen, empatien og dramatikken i høysetet kommer de frem - "gråtekonene". Ganske vanlig i mange kulturer, der enkelte sjeler blir oppfordret/betalt for å stille i en passende anledning til å gråte. Hyle (bokstavelig talt) ut all sin smerte og sorg, på noens vegne. Enten det er begravelser som var det vanligste før i tiden, eller skilsmisser, husbrann osv. Grunnene kan være alt fra stort til smått, og lite eller ingenting.

Jeg er ikke så sikker på at konseptet "gråtekone" alltid har vært så fremtredende her hjemme på berget som i dag. I alle fall ikke om vi tar med de som florerer i de sosiale medier.

Å gi uttrykk for sin empati og sympati, er en fin ting og helt på sin plass. Men ofte, veldig ofte, ser jeg koblinger jeg ikke helt kan forstå. Folk som aldri har vært nære, eller har hatt en annen relasjon enn kun på hils, eller nikk, har plutselig blitt veldig viktig. Det er ikke slik at det holder med et lite god bedring eller kondolerer. Nei, det skal være så stort og tydelig at ingen må, kan, eller skal, kunne gå glipp av denne sensitive og empatiske skapningens godhet. Jeg kjenner t.o.m til tilfeller der den som mottar denne "omsorgen" selv ikke skjønner en dritt, og sitter undrende igjen og lurer på hva som egentlig skjer. En tragedie har skjedd, er jeg god nok nå?

Når en tragedie skjer i noens liv, så er det ofte en veldig privat hendelse, der de nære står i høysetet. Av og til kan selv det være nok. 

Man skal ikke underminere betydningen av en unison forståelse fra utenforstående. Ei heller den støtten det kan gi. Men enkelte tar virkelig helt avgårde i sin jammer over tragedien. De suger til seg en hver situasjon, der de kan hente frem "gråtekona" i seg. Ofrer seg, er på tilbudssiden med alt det de eier og har. De er ekstra synlige på de mindre stedene, der de fleste vet at når det har skjedd noe ille, tar lang det ikke lang tid før "gråtekonene" er på plass. Og de kommer, til alle tragedier om det er lensmann eller prest det gjelder. Om de kjenner de eller ikke. Spiller ingen rolle, nå er vi bestevenner.  Og aller helst i de sosiale medier hvor de også vises, klart og tydelig. 

Morsomt fenomen dette, "gråtekoner", for det har blitt et lite fenomen. Og misforstå meg for all del ikke. Jeg mener ikke at man ikke skal bry seg, det er liksom bare måten det blir gjort på - i alle store og små tragedier. Nære eller fjerne, I`ll be there for you <3

Hva med å sette inn det ekstra giret på å bry seg, sånn litt mer blant hverdagsheltene med den ukjente tragedien. Bry seg, litt mer generelt sett! I moderate og tilpassede mengder. 

#blogg #relasjoner #tragedier #nær #fjern #omsorg #drama #dramatikk 

 

2 kommentarer

Minrefleksjon

14.03.2018 kl.09:49

Veldig bra skrevet!!

Lillja.blogg.no

14.03.2018 kl.14:33

Minrefleksjon: Tusen takk for det :)

Skriv en ny kommentar