hits

På ferie, 10 minutter hjemmefra!

Det er helt sant, og på toppen av det hele så varte heller ikke ferien 14 dager. Ikke en hel dag engang, men det var likevel ferie! Ferie for meg, som en liten jente, ut på tur med min far. Til Maggadalen camping for å kjøpe is! 10 minutter å kjøre til, fra der vi bodde.

Jeg legger merke til at ferie for ungene står i høysetet, og er ivrig debattert nå under selveste sommerferien. Det snakkes om fancy sydenturer, storbyferier og annet. Felles for de er at de koster skjorta, og veldig mange har ikke råd til å engang vurdere en slik utskeielse. Feriepengene går til både forutsette, og uforutsette regninger. Kanskje trenger minsten et par sko eller to, og i verste fall en helt ny garderobe fordi vannstanden neppe når bukseleggen før floa har tatt oss helt. 

Vel, selvsagt ville en dyr ferie vært å foretrekke for noen og enhver. Men når det ikke er slik, så synes jeg heller ikke man skal sutre så veldig over alle disse kunstige "behovene" vi voksne skaper oss, og overfører til barna. 

For det er vi voksne som klager. Barna klager ikke over noe de ikke har forutsetninger for å forstå seg på. De forstår seg på opplevelser. Hendelser som gir gode minner, og kvalitetstid. Hva denne tiden skal inneha vet hver mor og far. Dersom det er dyre ferieturer, så synes jeg faktisk synd i både barna og foreldrene. I alle fall så må det skorte på foreldrenes velvilje, og kreativitet.

Jeg har et "ferieminne" fra da jeg var en liten jente. Jeg har engang vært det, tro meg eller ei. Forresten så har jeg mange ferieminner men dette er et. Det er fra da jeg en sommer slentret litt frem og tilbake hjemme. Livet gikk sin vante gang og jeg hadde det fint med meg selv og var strålende fornøyd. Naboungene dro på ferie de, en etter en, og kom hjem - brune og fine. Min far var i arbeid, så det ble ingen slik vanlig ferie på oss dette året. Slik som når man pakker kofferten og reiser bort. Neidu, denne sommeren skulle vi "bare" være hjemme. 

Likevel så husker jeg denne sommeren veldig godt, men mange små avbrekk som har gitt gode minner. Disse ville jeg ikke byttet ut med en sydentur, det kan jeg love. Jeg husker at vi dro til Finland. Der kjøpte vi noe ekstra godt, det var jo sommer. På varme dager var vi å badet på Husevannet, der vi også spiste nista vår. Hjemme i hagen stod grilling på programmet, og bading i sprederen. Hvilken lykke! Best av alt så husker jeg turene vi tok til Maggadalen camping. Jeg kjenner enda kaffelukten som var der, om jeg lukker øynene. Den store isdisken, og spenningen for hvilke is som var i den. Stemningen var høy der gubbene satt å skrøyt og løyg (som vi sier der hjemme). På toppen av det hele så fikk jeg ta akkurat den isen jeg ville ha. For en ferie!

Disse minnene sitter som spikret. Gode minner, der det lille ekstra kom nå og da. Såvidt jeg kan forstå så kostet ikke dette noe særlig. Alle stedene vi var på tok under en time å kjøre til. 

Av den grunnen, og helt sikkert flere og, så må jeg si at jeg ikke kan forstå den sutringen om at de stakkars barna ikke får reist på ferie. Det er opp til foreldrene hvordan skoleferien skal være, og det trenger ikke å koste penger, de ikke har. Nei, gi barna opplevelser de ikke har hver eneste dag. Et avbrekk! Gjør noe annet enn det dere vanligvis gjør. For et barn holder det. Det burde det i det minste! Og gjør det ikke det så er det kanskje på tide å ta en alvorsprat med barna. Forklar situasjonen, og skap små gleder av det du har rundt deg i nærmiljøet. Feriestilen tilbake på skolen, til barnet, kommer til å være proppet av gode, og billige om ikke gratis, opplevelser. Helt på høyde med de som da har vært utomlands.

God ferie, til både store og små (pengesekker)!

#blogg #ferie #penger #kapital #opplevelser #foreldre #barn

 

6 kommentarer

frodith

24.06.2018 kl.18:51

Er SÅ enig med deg om ferier og hvordan man VENNER barn til det ene eller andre. Jeg husker masse ferier,og de beste var bilturer til cafeer. I tillegg til teltturer , med bading, rasting på rasteplasser, ringspill og yatzy, rett og slett at alle vi var SAMMEN og gjorde ting. Jeg elsket det <3 Var ikke i syden eller lagtborteferier før jeg var 18 år og reiste selv. Men vi var mye på tur i Norge :-) Med telt.. og campinghytter var flittig brukt. Andre var i syden.. Ikke vi... Brydde meg midt bak :-)

Lillja.blogg.no

24.06.2018 kl.19:15

frodith: Høres ganske så likt ut min barndom <3

Ligaya

24.06.2018 kl.21:44

Man kan også gjøre mye hjemme. Det er bare å bruke fantasien:)

Artig med gode minner!

Lillja.blogg.no

25.06.2018 kl.06:53

Ligaya: Ja, det er sant :)
Jeg er helt enig med deg. Mine sommerferieminner var at jeg var mye sammen med venninne mine. Vi koste oss på plenen ute i hagene til en av oss, overnattet i telt, hadde med oss dukkehusene våre og lekte med dem i flere timer. Vi passet unger, vi dro i svømmehallen, vi hoppet strikk og langtau og vi hadde det kjempegøy.

Vi dro på stranda hvis det var sol og godt vær. Husker sommerferiene som kjempemorsomme :)

Jeg var vel en av de få i klassen som var med foreldrene mine til syden, og gjennom jobben til min far kunne foreldrene mine reise til utlandet. Var jo i Danmark, Sverige, Finland, Ungaren, Israel, Gran Canaria, Mallorca og Lanzarote. Selv om man opplevde mye på disse ferieturene var det venninnene man savnet.

Ferien i Israel var gjennom jobben til min far, for han fikk turen spandert på familien fra han som var samarbeidspartneren hans.

Det er mye man kan finne på hvis man bruker fantasien, og det trenger ikke være dyrt.

Ønsker deg en kjempefin mandag, og ei kjempefin og god uke :)

Purr, purr, fra Toril og kattene

Lillja.blogg.no

27.06.2018 kl.18:01

Toril sin hverdag med musikken: Så sant, så sant :)

Skriv en ny kommentar