Sier du ja takk, til å være underholdningsverdens “click-bait”?


Når man ser hvordan enkelte mennesker som deltar i ulike tv show, blir behandlet så bør man stille seg noen enkle spørsmål før man velger å uttale seg. La oss ta Farmen, som har mange seere som engasjerer seg i bondelivets ve og vel, slik det var i gamle dager. Et koselig program, i utgangspunktet, som har en viss form for læring og med mye drama, der deltakerne er brikker i et spill.

Spillet heter flest mulig tittere! Vi mennesker generelt er kanskje ikke så himla interessert i hva eller hvordan en gård ble drevet fra gammelt av. Om vi er det, og det er grunnen til at vi ser på Farmen, så har vi vel fått den meste av informasjonen rundt dette allerede ved første/andre sesong. Men nei, det er ikke det som opptar oss mest. Det er menneskene og de relasjonene som knyttes innad på gården samt situasjonene som skapes. Det handler om å finne noen å like/mislike, elske/hate, ønske som vinner/taper osv. Det er det vi er interessert i!

Her gjør regissørene av Farmen en formidabel jobb. De klipper og limer i vilden sky, alt etter hva som “selger”. Mennesker blir fremstilt med de ulike rollene som drittsekker, uærlige spillere, den uskyldige, den kyniske, den dumme osv. Og folk biter på. Det er ikke måte på for et engasjement dette skaper. Deltakerne blir regelrett mobbet og dømt nord og ned – uten å tenke på at dette kan være et lite glimt av fremstillingens lys.

Dette er de sannsynligvis gjort klar over på forhånd, og jeg kan ikke tro at de ikke har den fjerneste aning om hvordan dette vil kunne påvirke deres liv, negativt, i år fremover. Mennesker som kjenner drittsekken, har aldri opplevd han som det. Idioten er selvsagt ingen idiot i det virkelige liv, kanskje heller en smarting. Gåtekona er ikke kjent for å grine seg til løsninger, slik vi får presentert henne. Slik kan det fortsette i det uendelige, av feiloppfatninger eller skal man si feilfremstillinger. 

Derfor er det nok også slik at vi glemmer at dette er et spill. Hvordan skal vi forresten glemme det når deltakerne selv minner oss på dette ved å si, at noen driver et skittent spill? Gjerne deres sterkeste motstander. Så har vi kanalen selv som gjør alt for å engasjere titterne med ulike spørsmål rettet mot person. En person vi tror vi kjenner. Men vi gjør ikke det, vi kjenner den personen de har skapt. Vi vet stort sett ingenting om mennesket bak figuren.

Når man ser hvordan folk kan uttale seg, og t.o.m uttrykke vemmelse overfor en av deltakerne, så vet man at dette gjøres over en lav sko uten noen videre tanker på at det hele er iscenesatt og planlagt ned til minste detalj. Det er dette som er ønskelig!

Det kan ikke nytte å oppdra en hel nasjon som blir villedet til å tro noe annet enn det de blir presentert for. Jeg går ut fra at de menneskene som deltar på dette er klar over at det er slik det er? De vet konsekvensene av å si ja takk til at deres person vil stilles til hvermannsens synsing, elsk og hat!

Det er ikke greit at folk er stygge mot hverandre, hverken på lek eller alvor. Når man vet at det er slik det er, og det blir bare verre og verre. Vi vil se blod! Og det får vi se når deltakerne en etter en bryter sammen, idet de forsøker å formane et villedet folk til å tro at de ikke er slik det ser ut til. Da er det litt for seint, de har allerede takket ja til å være underholdningsverdens “click-bait”. 

Spørsmålet mitt er hvorfor? Fordi de er så himla opptatt av gårdslivet fra gamle dager? Ikke vet jeg men det er en salig pris de betaler for det i såfall.. Det kan være at alt er glemt for de, når de vender tilbake til det virkelige livet, men tilskuerne vender ingen steder – de har vært i denne “virkeligheten” hele tiden og blir der. Og “du” har fått vist hele verden “hvordan du er”. 

Jeg syns det er trist, og des mer jeg ser slike og lignende programmer, jo mer bismak gir det. Men såklart, det selger jo – så da så!

Noe å tenke på, både for de som er med og de som sitter på utsiden og ser inn i det som de tror er ditt sanne jeg?

Underholdningen som presenteres er ikke hva det engang var… Og det er vel vi som strengt tatt bestemmer hva den skal inneholde, er det ikke? Verden vil bedras! 

#blogg #underholdning #underholdningsbransjen #klikk #lesere #tittere #programmer #tv #media #mennesker #relasjoner #illusjon #skapt #virkelighet #bedrag

 

  1. Jeg skal jo si som sant er.
   Jeg så aldri Big Brother. Ser ikke på Farmen. Så ikke på de som var på Tv 3 den øya osv.
   Eneste jeg ser på av dette er The biggest looser, og 71 grader Nord.
   Jeg liker ikke slike program. Både på bakgrunn av klipp og lim, og fordi jeg føler meg som en kikker.
   Jeg har da ikke noe med det tenker jeg.
   Jeg som person er nok sær når det kommer til Tv og hadde ikke vært noe godt satnings emne.
   Jeg er for sær.
   Dessuten synes jeg at det å fremstille seg som billig, kul, flink, slem osv. Det blir for dumt.
   Det handler rett og slett om selv innsikt, eller ikke.

  2. Vanja Ch. Kvalstad ( Inne: Enig der.

   Jeg ser forsvinnende lite på tv i det hele tatt. Kanskje litt mer nå fordi jeg har en samboer som ser mer på tv. Men det blir jo slike typiske “gutteprogrammer” og det er ikke i samme gaten.

  3. Helt enig med deg, Jeg velger å ikke se disse programmene. programmer der det er om å gjøre å være mest mulig utspekulert og falsk. gidder ikke å bruke tiden min på det. Nei da ser jeg heller en bra film, ser på nytt på nytt, nyheter eller noe annet, der folk ikke blir stemt ut, for at de ikke var utspekulerte nokk 🙂 Ha en fiin dag

  4. Kjempebra innlegg! Jeg kunne ikke vært mer enig med deg!
   Produksjonen av Farmen har klippet sammen biter, og vi seere får aldri se helheten av f.eks. hvordan en diskusjon mellom deltakerne begynner. Jeg vet godt av Marit fra Farmen, og hun er ei kjempeherlig dame som sprer humor og latter rundt seg 🙂 Hun forteller at klippene kommer ikke i den rekkefølgen hvor en episode skjedde. Alle deltakerne på Farmen spiller på sin måte, men noen er mer utadvent enn andre, og slik er det i dagliglivet.
   TV-seere flest ser ikke ut til å skjønne at når de er der inne på gården, er de i en boble. Når de kommer ut, er ting som hendte inne på Farmen glemt.
   Husker det året da Gaute var med. Han spilte også spillet på sin måte, og han valgte å være litt forsiktig og anonym. Var aldri i konflikt med noen, og han holdt nå på å temme geitebukken på gården han for å få den til å gjøre noen triks 🙂
   Big Brother så jeg på de to første årene da det gikk, for da var deltakerne normale A4-mennesker som deg og meg. Etter som årene gikk måtte man nesten være glamourmodell med silikonpupper for å være med.
   Jeg tror at utviklingen f.eks. av Big Brother har gått i gal retning etter som sosiale medier har vokst, og med det også korppshysteriet. Tittet av og til innom Big Brother da det gikk sist gang, men kom meg fort bort fra det programmet, for jeg ble fysisk dårlig av å se på programmet.
   Synes det var mer skittent spill på Farmen i fjor da det gikk. Måten Finn ble behandlet på av Frank og han andre var ille. Det synes jeg har vært lite av i år.
   Ta bare et eksempel med spille poker. Der må man være litt “slu” for å vinne. Noe er flinke spillere, mens andre ikke.
   Selv tror jeg Farmen må komme opp med et nytt konsept, for slik det er nå, har det gått ut på dato. Det er alt for forutsigbart.
   På 71 grader Nord må deltakerne samarbeide om oppgavene, selv om de stemmer hverandre ut, i tillegg får man se masse nydelig Norsk natur 🙂
   Ønsker deg en kjempefin torsdag 🙂
   Klem fra Toril

  5. Toril: Ja, enig med deg.

   Det er ille at det skal være slik og det er som du skriver på tide med noe nytt. Jeg bare frykter at det blir noe enda værre, for det må jo toppe den dritten som allerede er. Merkelig greie dette!

   Fin dag til deg og. Her skinner solen og det er lite vind 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg