Ufyselige barn, med enda mer ufyselige foreldre!

 •   


Det hender, ganske ofte – når jeg er ute med hunden, at barn har lyst og hilse på han. Selvsagt har de fått lov til det, det er jo god sosial trening for Buster det. Men nå har jeg ved et par tilfeller opplevd en uting som gjør at jeg koker innvendig.

Barn som hilser på hunden ved å slå den. Gjerne hardt, og foreldrene bare ler. Lille Buster, skjønner ingenting, der han kniper igjen øynene. 

At små barn kan gjøre slikt fordi de ikke skjønner bedre, er greit – men hva med foreldrene? Burde ikke de skjønne bedre enn å bare le? Er dette morsomt? Her burde de øyeblikkelig forklare barnet at det er et levende vesen, som får vondt dersom det blir slått. Dette gjelder de helt minste barna, og de er på en måte unnskyldt men det er ikke foreldrene. 

Nå har jeg opplevd det ofte nok til at jeg ikke lar de helt små få “hilse” på hunden mer. I alle fall ikke uten videre, jeg ser de ann, så har jeg tatt mitt ansvar. 

Buster, trekker seg også unna de minst barna. Det har sikkert en sammenheng med oppførsel på de han tidligere har møtt. Jeg har tatt hunden bort når de har begynt slik, og sagt at de ikke må slå. Men her burde foreldrene komme på banen og gjøre en større forklaring enn hva jeg får til. 

Dette er viktig, for hva om hunden en dag forsvarer seg ved å bite? Hva skjer da? Jo, da er det hundeeieren og hunden det er noe galt med, og kanskje må hunden avlives – i verste fall. Så kjære foreldre, dersom barnet ditt slår hunden den skal hilse på, så si klart ifra om at dette ikke er akseptabelt. Å le av det, er en ufyselig oppførsel av et voksent og ansvarlig menneske som burde skjønne bedre. Altfor mange gjør ikke det!

Det samme gjelder om de river hunden i halen, lugger den eller pirker den i øyne og ører! 

Mvh. https://www.facebook.com/lillja.blogg/

#blogg #hund #voksne #barn #ansvar #slå #oppførsel

 

  1. Kjempebra og viktig innlegg! Jeg kjenner jeg blir kjempesint når jeg leser dette, for jeg synes synd på Buster. Det er foreldrenes ansvar å lære ungene opp til hvordan de skal tilnærme seg en hun når de skal hilse på den! Jeg skjønner at Buster trekker seg unna. En viktig del av oppdragelsen er å lære ungene at man skal klappe hunden forsiktig!
   Jeg har sett tendenser når jeg skal selge kattunger. Hvis det er en barnefamilie som ønsker å kjøpe en kattunge ønsker jeg at de skal komme å hilse på kattungene hjemme hos oss. Det er fordi jeg ønsker å se hvordan tilnærming ungene har til kattene og kattungene.
   Av og til får jeg hakeslipp når jeg ser at ungene løfter kattungene som dukker etter halsen. Noen foreldre sier i fra, men noen gjør det ikke, og de lar ungene holde på å fange kattene. Har også sett unger som har trukket kattene (både voksenkattene og kattungene i halen). Til slutt har det endt med at kattene og kattungene trekker seg unna. Jeg må da i slike tilfeller forklare ungene at la katten komme å hilse på dem frivillig, og ikke tving katten. Noen unger hører på hva jeg sier, og noen ikke. Når jeg ser de ungene som ikke hører på når jeg forklarer hvordan de skal tilnærme seg en katt hører på meg hjemme hos oss, hvordan skal jeg forvente at de hører etter foreldrene hjemme. Det jeg gjør i slike tilfeller når disse foreldrene ønsker å kjøpe en kattunge er å si at jeg ikke tar en avgjørelse, men inni meg har jeg bestemt meg for at de får ikke kjøpe kattunge fra meg siden ungene ikke hører etter. Noen ganger har jeg sagt rett ut at ungene deres trenger å bli eldre før de får tak i seg en kattunge siden jeg har observert hvordan ungene behandlet kattene hjemme hos meg.
   Foreldre skal ikke glemme at dyr husker! Det gjør både hunder og katter. Hvis Buster vet at unger har vært litt hardhendte mot ham, vil han huske det. Det er lov for foreldre å gå mer aktivt inn i situasjonen når de ser ungene sine f.eks. slår en hun, eller er hardhendt mot en katt.
   Ønsker deg en kjempefin mandag, og ei kjempefin og god uke 🙂
   Purr, purr, og klem fra Toril og kattene

  2. (N) Hakrilas Abyssineroppdrett: Ja, det synes jeg du gjør helt rett i. ALLE bør ikke få kjøpe seg dyr. Og spesielt ikke i hus der ungene ikke har lært at dyr skal respekteres, og ikke er et leketøy!

   Buster har nok blitt skeptisk til de minste ja. Men heldigvis så er det bare de han ikke “liker”. Syns det er synd men når det er så mange foreldre som ikke “bryr seg”, så må jeg bare holde de minste på avstand. Tør ikke ta sjansen på at han sier ifra på sitt vis en dag…

   Ha en kjempe fin mandag du med. Klem fra meg og Bust 🙂

  3. Hei! Utrolig enig med dere begge! Dyr er dyr og ikke noe leketøy. Nå tror jeg ikke at alle foreldre er like bevisste, og egentlig ikke tenker over at dyret får vondt, men heller kanskje umodne og vet ikke hvordan de skal rettlede barn og bare synes at barna er søte og morsomme uansett. Jeg tror den holdningen er lik for det meste. Det er ikke så “farlig” liksom, for “alt” kan erstattes, og det er mange som ikke har empati. Men selv de som ikke har empati må LÆRE hvordan de skal være i kontakt med levende vesener, og selv om de selv ikke “bryr seg”, så har de en plikt til å lære det, og lære det bort til sine barn av respekt for dyrene. Selvsagt skal ikke alle ha dyr, og jeg håper at oppdrettere er tøffe nok til å si ifra om de ser en familie som har en skjødesløs og uempatisk holdning til dyrene, uansett type dyr. Jeg har nok vært heldig med de barna som bor omkring her, for alle har spurt om de får lov til å klappe mine hunder, og hundene mine har helt tydelig en god erfaring med barn i alle aldre. De trekker seg aldri bort, men ser på dem og liksom “spør” om de kan få kos. Det er godt å se og jeg har heldigvis ikke opplevd at noen barn har gjort dem noe vondt, tvert imot. De har vært veldig snille mot dem, men barna rundt her har nok gjennomsnitlig en bedre oppdagelse enn mange andre steder.
   MVH Anne
   acsalvorligetulleside.blogg.noe

  4. Fy søren, det der er en uting, altså! Jeg er ansvarlig for min hund, men ikke for hvordan andres barn er mot ham, pleier jeg å si. Og med det mener jeg at de faktisk ikke får lov til å hilse på Rasmus, med mindre jeg er helt sikker på at det ikke kan skje noe galt. Hadde folk begynt å klapse til meg helt random på gata hadde jeg også forsøkt å forsvare meg selv, så at mange hunder biter av en slik årsak forstår jeg faktisk veldig godt!

  5. Åå jeg blir så provosert når jeg hører om sånn! Jeg lar kun eldre barn hilse på hunden min, da jeg har lært at dem mellom 1-6 ikke alltid helt vet hvordan de skal gå frem med dyr. At foreldre ikke tar tak når de ser slikt er helt sinnssykt.

  6. Noen foreldre er bare så bøtta dumme, De ser ikke det gale i hvordan ungene oppfører seg. Dyr er levende vesner å skal behandles deretter. Har opplevd det samme som deg flere ganger, å har ikke tall på hvor mange ganger jeg har snakket til foreldre, som bare står å ser på. Tror du gjør riktig i å se ann folk. før de får hilse på hunden, tryggere for han. Ha en strålende dag 🙂

  7. Ingenting er så ille som når barn har lyst til å møte dyrene, og foreldrene faktisk ikke gjør noe annet enn å le. Dizel passer jeg godt på. Han har en kraftig munn, og jeg ønsker ikke at han skal møte slik oppførsel- Det er viktig at vi passer på..)

  8. Vanja Ch. Kvalstad ( Inne: Ja, det er meg ubegripelig. Nå har ikke Buster så store kjever men han kan sikkert gjøre skade på et barn, så jeg passer også godt på 🙂

  9. Jeg er ganske hard når det gjelder hund. Ingen får lov til å hilse på min hund uten at jeg sier ja. De fleste stikker fingrene borti hunder uten å få lov av eierer. Det er respektløst. Og det kan være farlig hvis hunden blir overrasket eller er syk. Jeg sier tvert nei når det skjer og drar hunden vekk.
   Hunder skal lære seg å ikke løpe bort til hvem som helst eller å lykkelig bli med fremmede.
   Når det gjelder barn under 10 sier jeg nei og bare sier hunden har vondt i magen. Over 10 sier jeg ok, men forteller barna først hvordan de skal hilse. Jeg regner ikke med at foreldre uten hund selv vet hva som er trygg oppførsel i møte med hund. Jeg er hard for å beskytte både hunden og barna. Du kan ikke stole 100% på et dyr. Jeg tar mitt ansvar som hundeeier. Hvis barn vil ha et leketøy får foreldrene ta ansvar og kjøpe en bamse til de.
   Det er min hund. Jeg bestemmer.
   Stakkars Buster. Bare si nei du. Folk får da tåle ordet nei…😏

  10. Lilly: Så sant, så sant og helt enig.

   Ja, jeg sier nei! Orker ikke tanken på at noe skulle skje fordi Buster kanskje blir redd eller får vondt. Da får de heller tåle et klart og tydelig nei!

  11. Jeg kjenner en gutt på to og et halvt år som elsker alle dyr og gjerne vil snakke med dem alle. HEldigvis har han foreldre som alltid spør om log OG passer på at hele situasjonen er grei for både gutten og hunden. Ofte vil gutten bare legge hånden flat på hunden og la den ligge i ro, kanskje stryke bittelitt. Skulle ønske flere barn var slik. Og foreldre. Det er vi som lærer dem opp til hvordan i behandler dyra våre. Med respekt.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg