Er det ALLTID psykiatriens “skyld”?

Den ene tragedien etter den andre. Vold av ulike slag, drap og lemlesting begått av mennesker i ulike aldersgrupper, etnisitet og kjønn. Variablene er mange, og utøvelsene likeså. 

Når en slik hendelse inntreffer, så er det pinadø blitt slik at man skal forstå seg ihjel på det som har skjedd. Ja, det er greit å vite hva som har skjedd, og bakgrunnen for det. Men skal det være slik at skylden, ALLTID, skal tilegnes noen andre?

Det er oppveksten, kjæresten, barnevernet, foreldrene, naboen, jobben, o.l som har skylden! 

Jeg er av den formening av at de aller fleste mennesker har opplevelser som kunne gjort de til drapsmenn, på et eller annet tidspunkt. I alle fall så kunne nok jeg selv blitt det noen ganger opp gjennom mitt liv. Men nei, det har blitt med tanken om å ønske noen dit pepperen gror. Og jeg både håper og tror, at det fortsetter slik!

Et menneskets liv er sammensatt og komplekst, og vi er alle forskjellig. Like forbannet så mener jeg at vi står ansvarlige for de valg vi foretar oss. Slik vinden blåser for tiden, så ser det heller ut til at des større og verre forbrytelsen er, jo mer unnskyldende ser vi ut til å bli! Vi legger skylden på alle andre en drapspersonen, som det faktisk er synd i. For ja, det er synd i de. At enkelte har tippet fullstendig over i det øyeblikk de tar livet av noen, kan det vel ikke være noen tvil om. Men det kan da ikke frata de skylden for det de har gjort? Hvorfor fokuseres det så veldig på alle andre rundt dette mennesket? 

Det er vel helst de “vanlige dødelige” som gjør dette, i en rettssak er det naturligvis annerledes. Selv om etterlatte også her, må innfinne seg i å høre om alskens formildende omstendigheter, så vil gjerningsmannen måtte svare for sine handlinger. Vi analyserer og kaster oss ut i det, uten og egentlig vite noe som helst annet enn overskrifter fra aviser, syltynne antakelser og litt sladder. Det holder det vel!

Hvorfor er det så viktig og påpeke at den skyldige nok ikke er så skyldig? For det er det som skjer når vi hele tiden fordeler den videre utover. Selvsagt så er det saker der foreldrene har skylden fordi de har misskjøttet sitt embete, barnevernet har tatt feil avgjørelser og ikke fulgt opp slik de burde, samboer var voldelig osv. Alt er forståelig men det var ikke de som trakk kniven, eller satte pistolen mot tinningen. Det var den skyldige, den som gjorde det. 

La oss forstå, lære og forebygge, men la oss ikke glemme hvem sin skyld det egentlig er, i vår iver etter å klandre alle andre samt sjonglere med hvem sitt ansvar det er.

Misforstå meg rett, for jeg mener ikke at omstendighetene ikke spiller inn. Men på et punkt tar vi alle våre valg om å skyte, eller la det være. 

#blogg #drap #skyld #forståelse #ansvar #vold #kriminalitet #folket #retten

 

 

  1. Huff! Det er kjempetrist det som har skjedd 🙁 Føler virkelig med de etterlatte til den drepte jenta <3
   Godt spørsmål. I drapssaken til hun jenta som ble drept på kjøpesenteret er det nok bakenforliggende årsaker med tidligere vold i familien som jeg skjønner etter å ha hørt på nyhetene.
   Selvsagt er det dypt tragisk at en ung jente med hele livet foran seg faktisk tyr til den handlingen og dreper et annet menneske. Hun som drepte er faktisk skyldig uansett tidligere tragisk bakgrunn.
   Vi hører om barnevernet som er den store stygge ulven, og tar ungene fra foreldre på usaklig grunnlag. Samtidig hører vi også om barnevernet som svikter når unger virkelig trenger hjelp.
   Alle mennesker (både unge og eldre) har vi lært oss forskjell på rett og galt, og vi har lært fra vi er små at vold mot andre mennesker er forkastelig.
   Uansett bakgrunnen hun jenta som drepte, har hun gjort noe galt, og hun må ta straffen sin på lik linje med alle som begår slik ugjerning.
   Ønsker deg en kjempefin fredag, og ei kjempefin og god helg 🙂
   Purr, purr, fra Toril og kattene

  2. Følger du trådene langt nok tilbake ser du at det ligger ren, skjær ondskap bak. Visste du f.eks at minimumsstraffen for voldtekt ikke øker med en eneste dag hvis det er snakk om et barn? For litt siden ble en mann dømt for voldtekt av to svært små barn, og grovt misbruk av et tredje. Han fikk tre år og to mnd. Minstestraffen er tre år. Han fikk altså max to mnd mer for at det var flere ofre, som i tillegg var små barn…
   Når det gjelder den gruppa jeg tror du prater om: Noen langt over hodene våre bestemte seg for å slippe inn horder med folk fra en verden så primitiv at det nesten ikke er til å fatte. De som protesterte ble stemplet som onde. Når det gikk som det måtte gå, at de nye går til grusomme angrep på de innfødte forlanger de pinadø at vi skal forstå det!!!!
   Her om dagen var det en far som inviterte de som mobbet datteren hans til selvmord, for at de skulle “få se den totale ødeleggelsen de forårsaket”. Hadde dette skjedd her hadde privatpersoner og “fagfolk” stått i kø for å fordømme denne fortvilte faren for å “henge ut disse barna”… Det blir sett på som en dyd å forstå ondskap, så da slår folk seg på brystet med det. Problemet er bare det at for de aller fleste så må de ha ondskap i seg for å forstå dette. Så mitt råd er å kutte ut alle du kan kutte ut som ytrer slike forkastelige ting, for de er rett og slett dårlige unnskyldninger av noen mennesker!

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg